UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako si chrániť zdravie na cestách?

     - 1

    Ako si chrániť zdravie na cestách? - Obsah

    S boľavou hlavou, chrbtom alebo zápalom vás cestovanie veľmi baviť nebude. A čo exotické choroby? Treba sa očkovať? Aké lieky si zobrať? Čo robiť, aby vaše telo na dovolenke naozaj fungovalo? Máme overené tipy!

    Čo všetko vyriešiť pred cestou?

    V prvom rade je dôležité zodpovedať si pár otázok:

    • Kam ideme? Je veľký rozdiel riešiť zdravotné komplikácie v Taliansku a niekde v Afrike. Aj keď sa to nie vždy zdá, v Európe máme vyspelú a hlavne dostupnú zdravotnú starostlivosť, skúsených doktorov i liečivá. Vo svete sú ale i krajiny, kde môžete naraziť na pochybnú hygienu, nesterilný prístup alebo jazykovú bariéru.
    • Na ako dlho ideme? Tento údaj je potrebný pri tvorbe lekárničky, zvažovaní vhodného zdravotného poistenia, očkovania či preventívnych lekárskych zákrokov.
    • Koľko nás ide? Ak sa vydáte na dovolenku cez cestovku, máte k dispozícii delegáta, ktorého úlohou je byť vám po ruke. V prípade expedície alebo sólo cestovania na vlastnú päsť musíte počítať so špeciálnejším vybavením lekárničky.

    Následne je potrebné zvážiť, akých lekárov navštíviť. Kým pred klasickou dovolenkou stačí ísť za všeobecným lekárom (aby ste mali napríklad dostatok nevyhnutných liekov na predpis), pri dlhších pobytoch alebo expedíciách je fajn naplánovať si taký menší zdravotný maratón a navštíviť:

    • zubára,
    • dámy – gynekológa,
    • eventuálne iného špecialistu, ktorý vás sleduje (napríklad kardiológ) na predpísanie špeciálnych liekov na cesty.

    Príprava lekárničky

    Opäť platí, že na dovolenku s cestovkou vám bude stačiť pár ibalginov, čierne uhlie a leukoplast. Ak sa vydáte na náročnejšiu expedíciu alebo cestovanie sólo, mali by ste sa svedomito pripraviť.

    Základ všetkého je prevencia. Vhodné oblečenie a obuv, repelent proti hmyzu, sieťka proti moskytom, filter na vodu (vhodné najmä pre dobrodruhov, do hotelov netreba), kvalitné opaľovanie krémy a podobne.

    Zoznam odporúčaných pomôcok (je na vašom vlastnom uvážení, čo si so sebou zoberiete):

    • elastický obväz,
    • zdravotné rukavice (ak by ste náhodou ošetrovali niekoho cudzieho),
    • sterilné krytie,
    • dezinfekciu,
    • náplasti,
    • termoizolačnú fóliu,
    • trojrohú šatku,
    • gél na popáleniny,
    • nožnice,
    • pinzetu,
    • teplomer.

    Lieky (opäť je konečné zloženie na vašom zvážení):

    • Paralen, Ibalgin – tlmia bolesť a znižujú horúčku,
    • širokospektrálne antibiotiká,
    • lieky proti alergii,
    • lieky proti kašlu,
    • preháňadlo,
    • živočíšne uhlie – proti hnačke,
    • vaše osobné lieky na chronické ochorenia – srdce, alergia, cukrovka a podobne.

    Ponuka exotických dovoleniek za super ceny!

    Kde nájsť informácie o liekoch a očkovaniach?

    Zabudnite na náhodné googlenie. Internet je plný článkov s „overenými“ informáciami, ktoré vám viac ublížia ako pomôžu. Stavajte na spoľahlivých weboch ako je www.ockovacicentrum.cz alebo www.vakciny.net. Sú tam všetky tipy o očkovaní alebo liekoch. Nenechávajte si toto hľadanie ale na poslednú chvíľu – niektoré očkovania musia byť vo viacerých dávkach.

    Za cestovateľský štandard sa považuje platné očkovanie na tetanus, žltačku A, B a brušný týfus. V závislosti od krajiny sa odporúčajú aj očkovania proti besnote, encefalititíde, žltej zimnici a podobne. Ak sa vyberiete do naozajstnej exotiky, navštívne Centrum pre zahraničné choroby – na cestovateľov sú zvyknutí, zodpovedajú vám všetky vaše otázky, vystavia medzinárodný očkovací preukaz alebo potvrdenia pre určité lieky.

    ako si chrániť zdravie na cestách

    Malária

    Malária je najväčším strašiakom nás, Európanov. O očkovaní alebo antimalarikách si prečítajte na tomto blogu, je nabitý užitočnými informáciami. V prvom rade si zistite, do ktorej kategórie spadá krajina, do ktorej sa chystáte:

    • Malária sa tu nenachádza (logicky netreba nič riešiť).
    • Malária sa vyskytuje veľmi ojedinele (napríklad komáre sú iba v niektorých častiach krajiny). V takom prípade je iba na vašom zvážení, či si so sebou lieky brať budete. Premyslite si, či budete iba oddychovať v hotelovom komplexe alebo navštívite aj prales alebo safari.
    • Malária sa nachádza vo veľkej miere (treba riešiť)

    Pomôže vám k tomu aj táto mapa, na ktorej si viete pozrieť do ktorej kategórie spadá vaša cieľová destinácia.

    Ak ste zistili, že na vašu dovolenku antimalarikum potrebovať budete, pravdepodobne sa začnete zaujímať, čo to vlastne je. Sú to lieky proti malárii. Delia sa na profylaktické (ich úlohou je predísť vzniku choroby) alebo terapeutické (liečia maláriu). Existuje niekoľko druhov antimalarík, podľa destinácie, do ktorej sa cestuje. Pomôžu vám s tým v centre pre cudzokrajné choroby (napríklad ZAMA) alebo si prečítajte tento článok. V centre pre cudzokrajné choroby vám tiež vhodné antimalariká vedia zabezpečiť. Rovnako riešia aj očkovanie, lieky alebo ďalšie ochranné opatrenia. U nich dostávate aj očkovací preukaz, do ktorého sa značia všetky očkovania aj s podpisom lekára/zdravotníckeho zariadenia.

    Malária - najväčší strašiak Európanov

    Hepatitída

    Očkovanie na hepatitídu A a B sčasti preplácajú poisťovne. Absolvovať sa dá aj v ambulancii všeobecného lekára.

    Iné exotické choroby

    Vo svete samozrejme existuje množstvo iných chorôb, ktoré sú pre cestovateľov potenciálnou hrozbou. Keď si budete o nich hľadať informácie, postupujte podľa jednoduchého kľúča.

    • Zistite si, či vo vašej cieľovej destinácii hrozí nejaká choroba alebo aké sú povinné očkovania. Info nájdete na už spomínaných weboch www.vakciny.netwww.ockovacicentrum.cz
    • Ak je to potrebné, navštívte ZAMU alebo iné centrum pre cudzokrajné choroby, kde vám poskytnú potrebné informácie. Zistite si tiež čo a v akej výške vám preplatí poisťovňa.

    Čo ešte vedieť o očkovaní a liekoch?

    Očkovania sa delia na povinné (bez nich sa do krajiny nedostanete) a odporúčané (rozhodnutie je na vás). Vždy si zvážte či pôjdete do rizikovej oblasti a čo budete v krajine robiť. Je rozdiel iba týždeň ležať na pláži a brázdiť džungľu.

    Existuje užitočná tabuľka, v ktorej nájdete všetky povinné očkovania. Povinné očkovanie je väčšinou hradené zo zdravotného poistenia, to nepovinné (odporúčané) si jednotlivec hradí sám.

    Ako si udržať dobre zdravie na cestách

    Najčastejšie choroby na cestách

    Hnačka – je najčastejšie priama reakcia na infekciu alebo skonzumovanie niečoho škodlivého. Práve pomocou hnačky sa telo škodlivýn zbavuje. Pomôcť si môžete živočíšnym uhlím, ktoré škodliviny na seba naviaže. Dobrý je aj probiotický jogurt. Mali by ste dbať na dostatočný prísun tekutín a nezabúdať jesť. Ideálne sú sucháre, banány, ryža alebo detské výživy. Ak by hnačka do troch dní neskončila, prípadne sa objavila krv nečakajte a utekajte k lekárovi.

    Zápcha – môže vznikať z nervozity, zmeny prostredia či pri nedostatku vlákniny v tele. Pomôže dostatok tekutín, prípadne jemné preháňadlo.

    Zvracanie – môže mať mnoho príčin ako závrate, únava, alkohol či nevhodné jedlo. Ak vám býva zle v cestovných prostriedkoch, nebojte sa užiť Kinedryl. Pomáha pomalé a hlboké dýchanie a dostatok tekutín (ktoré ale prijímajte naozaj pomaly).

    Bolesť hlavy – opäť môže mať mnoho príčin ako je únava, úpal, či dehydratácia. Ako aj v prípadoch vyššie, nezabudnite na dodržiavanie pitného režimu. Uľaví vám aj studený obklad (napríklad mokrý uterák) prikladaný na hlavu, či oddych alebo rovno spánok.  Ak bolesťou hlavy trpíte pravidelne, pribaľte si do kufra silnejšie lieky proti bolesti – so správnym výberom vám pomôže ošetrujúci lekár.

    Alergia – sa objavuje buď lokálne (po uštipnutí hmyzom) alebo je chronická (napríklad alergia na psie chlpy, peľ, potraviny). Najzávažnejší je anafylaktický šok, ktorý môže viesť k zástave dýchania, bezvedomiu alebo až smrti. Na chronické alergie pomáhajú lierky od vášho alergológa, na lokálnu alergiu (bodnutie hmyzom) sa osvedčil napríklad Fenistil gél.

    Nachladnutie – sa musí prečkať a vyležať. Pomôže sprej do nosa, alebo cukríky na cmúľanie proti bolesti hrdla. Najlepšie je ale zásobiť sa dostatkom čerstvého ovocia, uvariť si horúci čaj a zaliezť pod perinu.

    Zápal močových ciest – na cestách väčšinou potrápi ženy. Je veľmi bolestivý a najmä nepríjemný. Najrýchlejšie sa ho zbavíte ak budete veľa piť, doprajete si aj brusnice (alebo brusnicový čaj/džús) a teplo sa oblečiete. Ak máte možnosť, napustite si horúcu vaňu. V prípade veľkých bolestí alebo krvi v moči nečakajte a utekajte k lekárovi.

    bolesť hlavy vie dovolenku znepríjemniť

    7 základných tipov na záver

    • Pred vstupom do vody si overte, či sa v okolí nenachádzajú nebezpečné vodné živočíchy – napríklad medúzy.
    • Nepodceňujte aj malé rany, okamžite ich očistite a vydenzifikujte.
    • Pred obliekaním si svoje šaty i obuv starostlivo vytraste – mohol do nich vliezť nejaký živočích.
    • V Ázii jedzte pokojne aj v pouličných reštauráciách – vždy si ale vyberajte miesta s odbytom – jedlo sa nestihne pokaziť. Ideálne je, ak vám potraviny pripravia priamo pred vašimi očami.

    • Ak si požičiate motorku alebo skúter, zabezpečte si aj adekvátne ochranné pomôcky – minimálne prilbu.
    • Ak idete do krajiny, ktorej z kohútika netečie pitná voda, buďte naozaj opatrní. Pozor aj na lad, zmrzlinu, umývanie zubov či ovocie, ktoré sa nelúpe.
    • Ak vyrazíte do miestneho podniku, nenechávajte svoj alkoholický drink bez dozoru. Môže sa stať, že si vás niekto vytipuje, niečím omámi a v tom najlepšom prípade okradne.

    Ponuka exotických dovoleniek za super ceny!

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa? Margaréta Koklesová9.7.2024Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyPred slnečnými lúčmi by sa najmä v lete mal chrániť každý, od najmenších cestovateľov až po seniorov. Výber správneho krému je veľmi dôležitá časť preddovolenkovej prípravy. Vo všeobecnosti platí, že čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšiu pokožku máte, tým vyšší by mal byť UV faktor... Kompletný návod: AUTOM DO GRÉCKA Margaréta Koklesová9.7.2024Grécko, Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Autom na dovolenkuNa výber sú tri trasy. Tou najrýchlejšou ste v Grécku za 13 hodín (bez prestávok). Tou najkrajšou spoznáte aj kus Jadranského pobrežia. Príprava na cestu Pre vstup do Grécka vám dnes stačí už iba občiansky preukaz alebo cestovný pas. Počítajte s tým, že cesta tam, späť + nejaké výlety dokopy urobí skoro 4 000 km. Je veľmi...