UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Malorke - všetko, čo potrebujete vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    15.7.2019

    Letná dovolenka na Malorke - všetko, čo potrebujete vedieť! - Obsah

    Turisti na Malorku (najväčší z Baleárskych ostrovov) mieria počas celého roka. V lete sú najväčším lákadlom pláže, na jar a jeseň zase perfektné podmienky na cyklistiku. Ostrov je zaplavený olivovníkmi, vinohradmi a oleandrami. Hovorí sa, že je tak malý, že ho za hodinu a pol prejdete autom, no zároveň tak veľký, že ho môžete objavovať celý život. Poďte s nami nachvíľku na voňavý a nádherný ostrov, ktorý hrdo nosí prezývku perla Stredomoria. Na Malorku.

    Cesta na ostrov

    Na Malorku sa lieta priamo z Viedne a Bratislavy. V sezóne sa pridávajú aj odlety z Krakova a Budapešti. Letenky sa pohybujú okolo 200 € spiatočne. Ako vždy ale platí, že môžete nájsť oveľa lacnejšie i oveľa drahšie. Návod ako hľadať lacné letenky sme spísali v tomto článku. Let z Bratislavy trvá cca dve a pol hodiny.

    Ubytovanie a najznámejšie letoviská

    Ostrov patrí medzi tie drahšie, avšak možností ubytovania je tu neúrekom. Od súkromných apartmánov, cez hostely až po luxusné hotely na plážach i v centre. Zoženiete ubytovanie presne podľa svojich preferencií.

    El Arenal – letovisko ideálne pre milovníkov dlhých pláží a nočného života. Patrí medzi najobľúbenejšie aj pre jeho blízkosť k hlavnému mestu Palma de Mallorca. Nájdete tu najväčší vodný park ostrova Aquacity, minigolfové ihrisko, ktoré strážia dinosaury alebo veľmi pekný prístav. Pláže sú pieskové, lemované množstvom hotelov, reštaurácií a diskoték.

    Playa de Palma – nadväzuje na El Arenal. Letovisko je tvorené niekoľkými radmi hotelov. Aj tu nájdete bary, reštaurácie a iné strediská zábavy. Pláž lemuje promenáda po ktorej sa môžete pešo, na bicykli alebo turistickým vláčikom dostať i do El Arenalu alebo do C´an Pastilly.

    Palma de Mallorca – rušné mesto s obrovským prístavom a množstvom reštaurácií, obchodov a diskoték. Práve tu sa nachádza i najviac historických pamiatok ako napríklad arabská pevnosť Almudaina (v súčasnosti úradné súslo španielskeho kráľa), gotická Katedrála svetla – La Seo, či hrad Bellver z 13. storočia.

    Santa Ponsa – biela piesočná pláž lemovaná stredomorskými píniami a letovisko s výbornou polohou. Nachádza cca v polovici medzi hlavným mestom a prístavom Puerto d´Andraitix, je teda skvelým východiskom pre spoznávanie ostrova.

    Porto ColomCala d´Or – východné pobrežie vás dostane najmä svojou prírodou. Malebné zátoky s malými plážami, pohorie Sierra Levante alebo prírodný prístav Porto Cristo s krasovými Dračími jaskyňami Cuevas Drach a najväčším podzemným jazerom na svete. Očarujúci je i prírodný prístav Porto Colom.

    Paguera – menšie stredisko na juhozápade ostrova, ktoré disponuje tromi peknými plážami. Vychutnávať si môžete príjemné prechádzky, či rôzne športové aktivity.

    Palma NovaMagalluf – na západ od hlavného mesta sa nachádzajú letoviská s krásnymi pieskovými plážami a rušným nočným životom. Nachádza sa tu aj jedna z najväčších a najvyhľadávanejších diskoték v Európe – BCM. Zabaviť sa tiež môžete v Casino Paladium, Aquapark alebo zábavnom komplexe Marineland (s delfínmi, tuleňmi a papagájmi), ktorý je kombináciou ZOO a veľkého akvária.

    Na Malorku s Destinacie.sk

    Jedlo a ceny

    Za hlavné jedlo aj s nápojom v reštauráciách zaplatíte cca 15 €. Ušetríte stravovaním po rôznych fastfoodoch – aj tých lokálnych. Nájdete tu dostatok pekární a bagetérií. Dobré ceny majú aj niektoré tapasérie.

    Určite ochutnajte ich dokonalé pečivo – sladké i slané. Tradične sa na raňajky ponúka Ensaimada, špirálový koláčik z kysnutého cesta, ktorý sa dodnes vyrába ručne. Podáva sa buď plnený krémom, so šľahačkou alebo bez náplne. Ide o naozaj veľký kúsok, takže si ho pokojne rozdeľte. Miestna kuchyňa je založená na bravčovom mäse, rybách a zelenine. Medzi najslávnejšie jedlá patria paella, frit mallorqui alebo sopas mallorquinas (hustá polievka).

    Cesta po ostrove

    Na Malorke sa takmer všade dostanete autobusom (niekde iba s prestupom). Priamo v Palme jazdí MHD, ktoré pokrýva centrum, odľahlejšie štvrte i pláže. Z letiska priamo do mesta Palma de Mallorca premáha linka L1 cca každých 15 minút. Lístok sa kupuje u vodiča. Linky označené slniečkom chodia až k plážam. Jazdia však iba v sezóne. Ak sa chystáte cestovať po ostrove autobusom, kúpte si lístky T20/T40 ku ktorým dostanete bicykle na deň zdarma. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke dopravnej spoločnosti.

    Na okolité ostrovy premávajú trajekty. Populárne sú i vyhliadkové plavby pobrežím, či plavby na niektoré z pláží. Ceny sa pohybujú od cca 15 €.

    A keďže sa Malorka prezýva aj cykloostrov, určite sa oplatí prebádať ju na bicykli. Požičovne nájdete na každom kroku a bicykel (mestský alebo horský) si môžete vyzdvihnúť už večer vopred. Cyklocesty sú vo výbornom stave.

    Čo na Malorke určite vidieť?

    Palma de Mallorca - je hlavným mestom a zároveň vstupnou bránou na ostrov. Ide o príjemné mestečko uložené v zálive Bahía de Palma, ktorého dominantou je obrovská Katedrála La Seo. Uličky sú nabité stredomorskou atmosférou a sú plné barov, reštaurácií a kaviarni. Na Palmu si vyhraďte aspoň jeden deň - mesto pobeháte za pár hodín a zostane vám i čas vyvaliť sa na niektorú z jej nádherných pláží.

    Valldemossa - najkrajšia dedinka celej Malorky, ktorú musíte určite vidieť. Leží nedaľeko hlavného mesta a je tak umelecky romantická, že je v minulosti podľahlo niekoľko známych mien - Frederic Chopin (ktorý ho označil za najkrajšie miesto na svete) alebo George Sand. Valldemossa je uložená medzi kopcami pohoria Tramuntana a lemovaná kamennými uličkami, v ktorých sa budete chcieť prechádzať... každý deň. Pod mestom sa nachádza krásny prístav Port of Valldemossa s typickou rybárskou dedinkou, v ktorej si môžete pochutnať na tradičných rybárskych špecialitách. Najväčším laádlom je ale stále kláštor Real Cartuja de Valldemosa.

    Alcúdia - staré mesto na severe ostrova, ktoré sa ukrýva za vysokými kamennými hradbami starými niekoľko storočí. V minulosti slúžilo toto opevnenie ako ochrana pred pirátmi. Súčasťou sú i ruiny rímskeho mesta Pollentia, ktoré vzniklo v 2. storočí p.n.l. a dodnes tu nájdete základy domov, stĺpy, chrámy alebo dokonca staroveké divadlo. K dôležitým pamiatkam patria i kostoly Santa Ana, Sant Jaume a baroková kamplnka Sant Crist. Z mestečka je to už iba kúsok k prírodnému parku La Albufera, v ktorom žije viac ako dvesto druhov vtákov. Atmosféra mesta nadchne každého milovníka histórie. Nejde však iba o mesto plné histórie. V rozkošných uličkách narazíte napríklad na úžasné reštaurácie s tapas.

    Cap de Formentor - výbežok na severe Malorky, na konci ktorého sa vyníma majestátny maják s naozaj neuveriteľnými výhľadmi. Vedie k nemu kľukatá cesta plná zastávok, ktoré vás budú nabádať k tomu, aby ste zastavili, fotili a užívali si. Ak budete pri majáku, určite si nenechajte ujsť nádhernú pláž Cala Figuera, ktorá je od majáka naozaj iba kúsoček.

    Cala Millor - miesto na východe ostrova, ktoré preslávila najmä jeho krásna zátoka s priezračnou vodou. Hovorí sa mu i Karibik Malorky a právom. Budete sa tu cítiť ako v exotike. Mesto je síce klasicky turistické - kopa reštaurácií, barov, obchodov a podnikov, ale pláž je naozaj neuveriteľná.

    Copocorb Vell - ruiny starobylej kamennej dedinky, ktorá tu pokojne stojí už aj 3000 rokov. V tom období tu totiž existovala kultúra, ktorá niesla meno Talaiot. Lokalita sa nachádza blízko mesta Llucmajor.

    Marineland - zábavný park, ktorý sa nachádza kúsok od Puerto Portals. Okrem vodného parku môžu deti obdivovať aj predstavenie delfínov a tučniakov. V súčasnosti je park domovom i tuleňov, papagájov, jedovatých žiab, leguánov, hadov a plameniakov. Užite si určite aj pirátsku šou v podaní šikovných papagájov. Cenník, program a všetky ďalšie informácie nájdete na stránke parku.

    Dračie jaskyne (Ceuvas del Drach) - nachádzajú sa na okraji mesta porto Cristo. Podzemný systém tvoria 4 jaskyne - Čierna jaskyňa, Biela jaskyňa, Francúzska jaskyňa a Jaskyňa Louisa Salvadora. Celý systém má dĺžku 2,4 kilometra a klesá do hĺbky 25 metrov. Jaskyňou vás bude sprevádzať sprievodca, ktorý vám vysvetlí všetky úchvatné kvapľové útvary i farby jaskyne. K jaskyni patria i Dianine kúpele alebo Divadlo víl. Hodinová prehliadka sa končí husľovým koncertom na najväčšom európskom podzemnom jazere Martel

    Praktické tipy a triky, ktoré v bedekri nenájdete

    • Prekvapí vás pravdepodobne pomerne riedka sieť potravín. Žiadne minimarkety alebo večierky, aké sú štandardom v iných turistických destináciách.
    • Väčšina reštaurácií nemá nápojový lístok.
    • Na ostrove sa počas roka konajú rôzne oslavy a festivaly. Jeden z najpopulárnejších sa volá Noc ohňa. Prebieha 23. júna, počas obdobia letného slnovratu. Tešiť sa môžete na obrovské ohňostroje, hudbu a miestne delikatesy.
    • Miestnou atrakciou je turistický vláčik, ktorý premáva z hlavného mesta Palma do Sóller. Historické vozne a trasa, ktorá ide krásnou krajinou sú naozaj lákadlom. Za lístok zaplatíte cca 12,5 € jednosmerne alebo 19,5 € spiatočne. Pozor, ide ale o naozaj obľúbenú atrakciu. Najmä v letnej sezóne vám zážitok môžu pokaziť davy turistov.

    Na Malorku s Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Kompletný návod: AUTOM DO GRÉCKA Margaréta Koklesová9.7.2024Grécko, Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Autom na dovolenkuNa výber sú tri trasy. Tou najrýchlejšou ste v Grécku za 13 hodín (bez prestávok). Tou najkrajšou spoznáte aj kus Jadranského pobrežia. Príprava na cestu Pre vstup do Grécka vám dnes stačí už iba občiansky preukaz alebo cestovný pas. Počítajte s tým, že cesta tam, späť + nejaké výlety dokopy urobí skoro 4 000 km. Je veľmi... Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa? Margaréta Koklesová9.7.2024Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyPred slnečnými lúčmi by sa najmä v lete mal chrániť každý, od najmenších cestovateľov až po seniorov. Výber správneho krému je veľmi dôležitá časť preddovolenkovej prípravy. Vo všeobecnosti platí, že čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšiu pokožku máte, tým vyšší by mal byť UV faktor...