UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Rodinná dovolenka pri mori s deťmi: Ako ju vybrať?

     - 1
    Margaréta Koklesová
    27.4.2019

    Rodinná dovolenka pri mori s deťmi: Ako ju vybrať? - Obsah

    Ideálna rodinná dovolenka je plná zábavy pre deti, oddychu pre rodičov a zaujímavých výletov. Cestovanie s deťmi je ale úplne iné ako dovolenky, na ktoré idete iba ako pár. Na čo všetko myslieť pri výbere dovolenky, aby boli spokojné deti i dospelí?

    Cez cestovku alebo individuálne?

    Pri dovolenkovaní s deťmi je bezpečnejšie využiť služby cestovnej kancelárie. Cestovka vám pomôže s výberom ideálnej dovolenky, pomôže vám s transferom z a na hotel, poskytne vám delegáta a množstvo výletov. Delegát vás v prípade nevyhnutnosti bude sprevádzať do nemocnice, kde všetko vysvetlí, zorganizuje a pretlmočí. Bude vás sprevádzať aj na rôzne fakultatívne výlety. Cestovka vám ušetrí naozaj množstvo času, peniažkov i nervov.

    Radi vám pomôžeme naplánovať ideálnu letnú dovolenku, napíšte nám.

    Autom, autobusom alebo lietadlom?

    Najvhodnejšou alternatívou je lietadlo alebo auto. Pri ceste autom sa snažte naplánovať cestu na noc, aby ju dieťa prespalo a pripravte si niekoľko možností, ako ho prípadne zabaviť. Výhodou auta je nižšia cena za dopravu, možnosť nabaliť si všetko potrebné a najmä možnosť prispôsobiť cestu a prestávku deťom. Kompletný návod, ako zvládnuť cestu autom s dieťaťom sme spísali v tomto článku. Najrýchlejšou možnosťou je lietadlo. Do niektorých destinácii je to aj jediná možnosť prepravy. Nevýhodou je vyššia cena, menej batožiny a nemožnosť ovplyvniť čas cesty. Deti ale vo všeobecnosti zvládajú cestu lietadlom bez problémov. Ak ste s vašimi drobcami ešte neleteli, pripravili sme pre vás kompletný článok. Jednoznačne najlacnejšie a zároveň najmenej komfortné je absolvovať cestu autobusom. V autobuse nie k dipozícii WC a deti sa nemôžu hýbať – rýchlo sa začnú nudiť. Cesta býva o niekoľko hodín dlhšia ako autom.

    Do ktorej krajiny ísť?

    Destinácia by mala byť ľahko dostupná, nemala by byť príliš ďaleko a mala by byť vhodná aj pre malé deti. Myslite na bezpečnosť krajiny (kriminalita, exotické choroby, či riziko prírodných katastrof). Ak máte maličké deti a nie ste skúsení cestovatelia, vyrazte radšej do Talianska, Grécka alebo Chorvátska, a exotickú Kubu si nechajte na neskôr.

    Také akurátne teplo i slniečko

    Pre malé deti nie sú tropické horúčavy úplne ideálne. Najmä v lete sa preto vyhnite krajinám ako Egypt, kde sa môže teplota vyšplhať aj nad 40 stupňov. Ideálne sú európske letoviská ako je Taliansko, Chorvátsko, Grécko alebo Bulharsko. Dodržiavajte odporúčaný režim a nebuďte s deťmi na najhoršom slniečku, t.j. od 11 – 15 hodiny. Nezabudnite ani na naozaj kvalitné krémy na opaľovanie, krémy po opaľovaní, pokrývku hlavy a slnečné okuliare.

    Kvalita hotela a poskytovaných služieb

    Ako mladý pár ste možno prespávali aj v stane, alebo ste si na kvalitu hotela nepotrpeli. S deťmi je to ale iné. Hotel vyberajte naozaj svedomito. Prečítajte si recenzie alebo si dajte poradiť priamo v cestovke. Necestujte naslepo, nie je nič horšie ako v strede sezóny zostať v neznámej krajine - bez ubytovania. Väčšina rodín ocení rodinné izby a vybavenie, ktoré im uľahčí starostlivosť o deti (postieľky, nočníky, zábrany, jedálenské stoličky),dôležitá je i detská strava, dostatok detských bazénov a preliezok. Zabúdať by sa nemalo ani na detský kútik (pri bazéne, v reštaurácii atď). Vopred si zistite (opäť môže pomôcť priamo CK), či je v okolí dostatok reštaurácií a obchodov. Vodu si vždy radšej prevarte, alebo konzumujte balenú. Vyhýbajte sa exotickému ovociu (v reštaurácii hotela sa nemusíte báť konzumovať akékoľvek ovocie) a dohliadajte na to, aby bola strava dostatočne tepelne upravená.

    Pozrite si ponuku letných dovoleniek na Destinácie.sk

    Vstup do mora a typ pláže

    Vyhovuje vám a deťom viac piesková alebo kamienková pláž? Deti vo všeobecnosti preferujú tú pieskovú – môžu si v piesku vyrábať pieskové koláčiky, stavať hrad, kopať tunely alebo sa aj so súrodencami zahrabávať do piesku. Kamienkové pláže sú skôr vhodné pre väčšie deti – majú čistejšie more, vďaka čomu môžu deti sledovať podmorský svet. Nezabudnite ale na topánky do vody. Kamienkové pláže sú typické pre Chorvátsko, pieskové zase nájdete v Taliansku, Turecku, Maroku alebo Bulharsku. Dbať by ste mali tiež i na vstup do mora – mal by byť pozvoľný, aby sa aj malé deti mohli spokojne čľapkať vo vode.

    Bazény, tobogány a aquaparky

    Aj napriek tomu, že k moru cestujeme hlavne kvôli moru, aquapark v hoteli môže deťom priniesť ešte viac zábavy. Je to aj taký plán B, ak by sa vašim deťom náhodou more nepáčilo. Je preto fajn uprednostniť hotel, ktorý ponúka detské šmýkačky, bazény alebo atrakcie.

    Aktivity pre deti i dospelých

    V hotelových komplexoch je väčšinou pripravený bohatý animačný program pre deti, ale i pre dospelých. Deťom je k dispozícii niekoľko animátorov (niektoré hotely majú aj slovenských), ktorí sa starajú o detský smiech od rána až do večera. Pripravujú pre nich tvorivé dielne, olympiády, športy alebo hľadanie pokladu. Večer býva štandardne diskotéka. Nezabúda sa ani na teenagerov, ktorí môžu skúsiť hodiny tanca alebo rôzne športy vonku i vnútri.

    Pozrite si ponuku letných dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Kompletný návod: AUTOM DO GRÉCKA Margaréta Koklesová9.7.2024Grécko, Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Autom na dovolenkuNa výber sú tri trasy. Tou najrýchlejšou ste v Grécku za 13 hodín (bez prestávok). Tou najkrajšou spoznáte aj kus Jadranského pobrežia. Príprava na cestu Pre vstup do Grécka vám dnes stačí už iba občiansky preukaz alebo cestovný pas. Počítajte s tým, že cesta tam, späť + nejaké výlety dokopy urobí skoro 4 000 km. Je veľmi... Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa? Margaréta Koklesová9.7.2024Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyPred slnečnými lúčmi by sa najmä v lete mal chrániť každý, od najmenších cestovateľov až po seniorov. Výber správneho krému je veľmi dôležitá časť preddovolenkovej prípravy. Vo všeobecnosti platí, že čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšiu pokožku máte, tým vyšší by mal byť UV faktor...